Valikko
Aukioloajat
Marketit ark. 7-22/23
Erikoisliikkeet ark. 10-21
Vapaa-ajankeskus 8.30-24

Kierrätys ja ympäristö

Kierrätys ja ympäristö

SELLO ON EUROOPAN EKOIN KAUPPAKESKUS

Kauppakeskus Sellolla on platinatason LEED-ympäristösertifikaatti ekologisesti kestävästä toiminnasta. Sello on  Euroopan ensimmäinen kauppakeskus, jolla on toiminnan aikainen  LEED platinatason luokitus. Platina on kaikkein korkein LEEDin taso.

Leed for Existing Buildings platinatason luokitus myönnettiin kauppakeskukselle marraskuussa 2015. Sertifikaatin on myöntänyt U.S. Green Building Council ja sen saavuttamiseksi Sellossa on tehty jo vuosia työtä ympäristön hyväksi. Vuonna 2010 Sello sai kultaisen tason LEED-luokituksen. 

Platinatason luokituksen saavuttamiseksi on tehostettu paitsi tilojen, myös toiminnan ympäristöystävällisyyttä.

Sellossa on jo vuosien ajan tehty mittavia ekotehokkaita toimenpiteitä, jotka LEED-luokituksen korkea taso todentaa. Esimerkkinä toimenpiteistä ovat mm. valaisimien korvaaminen laajasti energiatehokkailla led-valaisimilla ja ilmanvaihdon ohjaaminen tarpeen mukaan. Lisäksi esimerkiksi ulkoalueiden sulatusta ohjataan automaattisesti sääennusteiden perusteella. Viiden vuoden aikana kiinteistön lämmönkulutus on laskenut 20 % ja sähkönkulutus on pienentynyt 10 %. Sellossa on myös toteutettu koko kauppakeskuksen kattava vesitehokkuuden kehitysprojekti. Lisäksi siivous on Joutsen-merkitty.

Lisäksi LEED-ympäristösertifikaatti on saavutettu mm. erinomaisista julkisen liikenteen yhteyksistä, vihreästä sähköstä, energian käytön hallinnasta, tehokkaasta vedenkäytöstä ja niin yrittäjien kuin asiakkaiden käytössä olevista kierrätys- ja lajittelumahdollisuuksista. 

Sellon LEED-sertifikaatti on myönnetty LEED for Existing Buildings: Operations & Maintenance -kategoriasta. Se tarkastelee jo olemassa olevan rakennuksen vastuullista käyttöä ja ylläpitoa. Saadakseen sertifioinnin rakennuksen tulee täyttää säädetyt ympäristövaatimukset mm. energiantehokkuuden, vedenkäytön, joukkoliikenteen tehokkaan hyödyntämisen, jätehuollon sekä kiinteistön ylläpidon osalta.

Sellossa on ollut lähtökohtana alusta alkaen tarjota myös asiakkailleen kierrätyspalveluja ja ottaa vastaan laajasti erilaisia jätejakeita sekä mm. kodin pientekniikkaa (patterit, mustekasetit, loisteputket ym.) Sellon julkisen liikenteen yhteydet ovat huippuluokkaa, mikä niin ikään auttoi PLATINA-tason saavuttamisessa.

SERTIFIKAATTI UUSIUTUVAN ENERGIAN KÄYTÖSTÄ

Enegia myönsi Sellolle sertifikaatin vihreän sähkön hankinnasta.
Kauppakeskus on hankkinut EECS (European Energy Certificate system) alaisia RES-GO (Renewable Energy Sources – Guarantee of Origin) sähkön alkuperäistakuita 28 900 MWh edestä kulutusvuodelle 2016.
Tuotantomuotona on Suomalainen tuulivoima.

KIERRÄTYS JA YMPÄRISTÖ ASIAKKAILLE

EKOPISTE

Sellon Ekopiste sijaitsee Sellon alla olevassa pysäköintihallissa, Q-rivillä. Ekopisteelle on helppo suunnistaa pullonpalautuspisteeltä, sillä siellä on opastus ekopisteelle. Ratsukadun parkkihallin sisäänkäynti on lähimpänä ekopistettä.  Ekopisteellä voit kierrättää paperia, kartonkia, lasia, muovia ja metallia. Paristoja voit viedä liikkeisiin, jotka myyvät paristoja tai pientekniikan keräyspisteeseen pullonpalautusaulaan.  Ekopisteestä saat lisätietoa täältä>
 

PULLONPALAUTUS & KODIN PIENTEKNIIKAN KERÄYSPISTE

Sellon kahdeksan pullo- ja tölkkipalautusautomaattia sijaitsevat pysäköintitasolla markettien liukuportaiden läheisyydessä. Automaattien yhteydessä sijaitsee myös muovikassien kierrätyspiste.

Kodin pientekniikan keräyspiste sijaitsee pullonpalautuksen yhteydessä, ja sinne voit palauttaa mm. paristot, pienet sähkölaitteet sekä matkapuhelimet.

Pullonpalautuksesta ja keräyspisteestä saat lisätietoa täältä>
 

SÄHKÖAUTOJEN LATAUSPISTE

Sellossa on neljä sähköautojen latauspistettä. Latauspisteet löydät Sellon parkkihallista läheltä suutarinaulaa. Latauspisteet on tarkoitettu hybridi- ja sähköautojen lataamiseen. Lataus maksaa yhden (1kpl) tekstiviestin verran. Sähköautojen latauspisteestä saat lisätietoa täältä>
 

SELLON HIILIJALANJÄLKI

Kauppakeskus Sellon hiilijalanjälki vuonna 2014 oli noin 12 000 tonnia hiilidioksidia. Tästä yli puolet (57 %) aiheutui kuluttajien matkustuksesta kauppakeskukseen ja reilu kolmannes (36 %) kauppakeskuksen kaukolämmön kulutuksesta. Hiilijalanjälkilaskennassa huomioitiin myös polttoainekulutuksen, jätteiden ja jäteveden käsittelyn, mainoslehtien sekä kauppakeskustoimiston paperinkulutuksen sekä Sellon liikkeiden työntekijöiden matkustuksen päästöt. Vuoteen 2013 verrattuna Sellon hiilijalanjälki kasvoi reilu kolme prosenttia (3,5 %). Kasvu johtuu pääosin kuluttajien liikkumisesta aiheutuvien päästöjen kasvusta, kun autoilun osuus liikkumistapana kasvoi.  Kaukolämmön kokonaiskulutus laski lähes 8 % edellisvuodesta ja kaukolämmön päästöt vähenivät 4,5 %.

 

Kauppakeskus Sello

Vain vartti Helsingistä