Sello sai huippupisteet energianohjauksestaan kansainvälisessä vertailussa

Ti 11.10.2022 - 11:56
Sello

Kauppakeskus Sello on saanut jälleen huipputuloksen kansainvälisessä SRI-vertailussa kiinteistönsä energianohjauksesta ja -käytöstä.

Kauppakeskus Sello sai jälleen erinomaisen tuloksen Smart Readiness Indicator (SRI) -vertailussa, jossa mitataan rakennusten teknologisia valmiuksia älykkääseen energianohjaukseen ja -käyttöön. Pisteet olivat EU-komission hyväksymässä vertailussa 97/100, mikä on merkittävästi suurempi kuin verrokkikohteilla.

SRI-tulos ei ole ainoa tunnustus Sellon toimista vastuullisuudessa. Kauppakeskus Sellolla on myös platinatason EB LEED -ympäristösertifikaatti ekologisesti kestävästä toiminnasta vuosilta 2020 ja 2015.

”Olemme jo vuosia tehneet mittavia ja tehokkaita toimenpiteitä, jotka SRI-pisteemme sekä LEED-luokituksen korkein taso todentavat”, sanoo Sellon kiinteistöpäällikkö Olli Paunola.

Älykäs kiinteistönohjausjärjestelmä auttaa Sellon energiansäästötoimissa

Vuonna 2019 Sello otti käyttöön älykkään kiinteistönohjausjärjestelmän. Se antaa suunnan sille, miten Sellossa voidaan toteuttaa niin energiansäästötoimia kuin ilmastotekoja. Yhteistyössä Siemensin kanssa toteutettu virtuaalivoimala koostuu kiinteistön katolla olevasta 750 kWp:n aurinkopaneelijärjestelmästä 2 500 aurinkopaneeleineen, parkkihalliin sijoitetusta 2 MW:n akustosta sekä energian automaattisesta älyohjauksesta. Myös sähköautojen latauspisteet on kytketty siihen.

Lisäksi Sello on mukana sähkön kysyntäjoustossa tasaamassa verkon taajuuksien muutoksia Fingridin ja valtakunnanverkon tarpeiden mukaan sekä kaukolämmön kulutusjoustossa. Ratkaisu vahvistaa koko Suomen energiantuotannon omavaraisuutta.

”Toivomme, että mahdollisimman moni kauppakeskus ja kiinteistö lähtisi kehittämään älykkäitä energiaratkaisujaan. Yhdessä meidän kaikkien teot ratkaisevat paremman huomisen. Myös omistajamme Keva, Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo ja Keskinäinen eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen ovat aktiivisia näissä asioissa”, Paunola kertoo.

Sello on mukana energiansäästötalkoissa

Sellon älykäs järjestelmä seuraa jatkuvasti kiinteistön ja ympäristön olosuhteita ja säätää ilmanvaihtoa, lämmitystä ja valaistusta tilanteen mukaan. Tämän syksyn aikana toteutetut säästötoimenpiteet vastaavat 16,5 sähkölämmitteisen omakotitalon sähkönkulutusta vuodessa.

”Optimoimme ilmanvaihtoa ja sisälämpötilaa tarkasti suhteessa asiakasmääriin ja ulkolämpötiloihin kansallisen ”Astetta alemmas” -kampanjan hengessä. Lisäksi pysäköintihallin lämpötilaa on laskettu. Älykkään katulämmityksen avulla ennakoimme tulevat keliolosuhteet ja näin vältytään turhalta katujen lämmittämiseltä”, Olli Paunola toteaa.

Sellossa on joulukaudella 2022 jouluvalot, mutta vähemmän kuin aiemmin. Ne sijoitetaan vuoden pimeimmän ajan piristyksesi ja joulumieltä tuomaan ensisijaisesti sisäänkäynneille, Sellonaukiolle sekä Viaporintorille, joissa ne palvelevat turvallisuusmielessäkin.