Valikko
Aukioloajat
Marketit 7-22/23
Erikoisliikkeet 10-21
Vapaa-ajankeskus 7.45-24

Galleria Sello

Galleria Sello

Valokuvanäyttely "I.K. Inha toiveiden mailla" Galleria Sellossa 1.3.-22.4.2018.

I. K. Inha (1865–1930) tunnetaan Suomen kulttuurihistoriassa monipuoliseen uraan yltäneenä lahjakkuutena. Hän teki laajan tuotannon valokuvaajana, toimittajana, kirjailijana ja kääntäjänä. Hän oli aktiivinen toimija ja kulttuurimatkailija, mutta samalla herkkä haaveilija, romanttinen ja rauhaton sielu. Valokuvaajana Inhalla oli keskeinen rooli suomalaisen identiteetin muovautumiseen 1900-luvulle tultaessa. Hän kuului Suomen kansallistaiteilijoiden sukupolveen. Inha ikätovereita ja ystäviä olivat Akseli Gallen-Kallelan, Pekka Halosen, Eero Järnefeltin ja Jean Sibelius. 1900-alun taiteen kultakausi ulottui hänen kauttaan myös valokuvaan.

Suomen valokuvataiteen museon kokoelmissa on noin 200 valokuvaa ja negatiivia, jotka Inha on ottanut Padasjoelta ja Päijänteellä. Huomattava osa kuvista tulee nyt ensimmäisen kerran esille. Monet Inhan kuvauspaikoista ja vaellusreiteistä Padasjoella on pystytty selvittämään huolimatta maisemassa tapahtuneista merkittävistä muutoksista.

Valokuvaaja- ja kirjailijauraa vähemmälle huomiolle Inhaan käsitelleessä kirjallisuudessa on jäänyt Inhan merkitys yhtenä viime vuosisadan alun luonnon suojelemisen edelläkävijöistä Suomessa. Hän näki luonnon monimuotoisuuden arvon niin ojanpenkan pensaikossa, sen kasvillisuuden rikkaudessa kuin koskemattomassa aarnimetsässä, ja häneltä riitti ymmärtämystä myös kulttuurimaiseman kauneudelle.

Näyttelyyn on valittu 40 Inhan Padasjoella ottamaa valokuvaa, jotka kertovat Padasjoen maisemista ja paikoista yli sata vuotta sitten. Inha oli yksi luonnonsuojelun edelläkävijöistä viime vuosisadan alussa. Hän näki luonnon monimuotoisuuden arvon ja kulttuurimaiseman kauneuden. Valokuvataiteen lisäksi näyttelyssä on Inhan lähes koko kirjallinen tuotanto. 

Näyttelyn ovat koonneet Veikko Neuvonen ja Tuomo-Juhani Vuorenmaa. 

Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Aikaisimmin Galleria Sellossa on ollut esillä muun muassa graafikkojen Erik Bruunin ja Kyösti Variksen sekä luontokuvaaja Sergey Gorshkovin näyttelyt.

 

Kauppakeskus Sello

Vain vartti Helsingistä