Valikko
Aukioloajat
Marketit ark. 7-22/23
Erikoisliikkeet ark. 10-21
Vapaa-ajankeskus 8.30-24

Galleria Sello

Galleria Sello

Sergey Gorshkov Katoava Maailma -valokuvanäyttely

Venäjän tunnetuimman luontokuvaajan Sergey Gorshkovin henkeäsalpaava valokuvanäyttely Sellon Galleriassa Espoossa vie upeisiin ja uhattuihin arktisiin maisemiin. Ruskeakarhujen valtakunnassa Siperiassa ja jääkarhujen Wrangelinsaarella luonto on villiä ja koskematonta, eivätkä eläimet osaa pelätä ihmistä.  

Näyttely on ennennäkemättömän laaja Suomessa Sergey Gorshkovilta ja hänen töitään on nyt ensimmäistä kertaa esillä pääkaupunkiseudulla. Gorshkov on yksi maailman merkittävimmistä arktisen luonnon kuvaajista. Hänelle on tyypillistä paneutua aiheisiinsa perusteellisesti ja etsiä uusia kuvaamistapoja. Hän oli esimerkiksi ensimmäinen, joka kuvasi karhuja veden alla. Kärsivällisen työn myötä kuvissa aistii vahvasti eläinten intiimin läsnäolon.

Pinta-alaltaan hieman Suomea suurempi Kamtšatkan niemimaa itäisimmässä Siperiassa on yksi maailman suurimmista ja koskemattomimmista erämaa-alueista. Tuliperäisen alueen kesytön luonto teki Gorshkoviin lähtemättömän vaikutuksen ja hän kertoo palaavansa Kamtšatkaan yhä unissaan, vaikka kuvausmaisemat ovat jo vuosia sitten vaihtuneet Venäjän arktisemmille alueille. Näyttelyssä nähdään kuvia myös syrjäiseltä Wrangelinsaarelta, joka sijaitsee Pohjoisella jäämerellä Tšuktšimeren ja Itä-Siperian meren välissä. Asumattomalla saarella on maailman tihein jääkarhupopulaatio ja sadat jääkarhuemot synnyttävät siellä vuosittain poikasensa.

Katoavan luonnonsuojelu ja sen puolesta puhuminen on tärkeää Gorshkoville, eikä hän kaihda kuvien käyttämistä kannan ottamiseen. Kun hän kohtasi Wrangelin upeita eläimiä, jääkarhuja, tunturipöllöjä ja naaleja, neuvostoarmeijan hylätyn tukikohdan siivottomuuden keskellä, hän julkaisi kuvat ja niistä syntyneen julkisen keskustelun myötä aluetta alettiin siivota.

Gorshkov on syntynyt vuonna 1966 Itä-Siperiassa, Jurtyn pikkukaupungissa Trans-Siperian rautatien varressa. Lapsuudenkodissa ei ollut TV:tä, vaan viihdykkeet löytyivät ulkoa luonnosta. Öljyalalla uraa tehnyt Gorshkov luopui päivätöistään 2000-luvun puolivälissä ja omistautui täysin valokuvaamiselle. Hän on entinen metsästäjä, joka puhuu kameran kanssa tähtäilyn puolesta ja trofee-metsästystä vastaan. Hän on ensimmäinen National Geographiciin kiinnitetty venäläinen valokuvaaja ja kaksinkertainen Venäjän Vuoden luontokuvaaja. Hän on saanut useita palkintosijoja myös maailman arvostetuimmassa luontokuvakilpailussa Wildlife Photographer of the Year.

Näyttelyyn tulee on myös musiikin säestämät multimediaesitykset, jotka vievät valokuvaajan mukana Kamtšatkaan ja Wrangelinsaarelle sekä katsottavaksi Suomessa ennennäkemätön dokumentti. Se esitetään myös Sellon kirjastossa 7.6. ja 12.7. alustuksella ja opastetulla galleriakäynnillä höystettynä.

Valokuvanäyttely liittyy Sergey Gorshkovin hiljattain suomeksi ja englanniksi ilmestyneisiin teoksiin Kamtšatkan karhutArktinen helmi – WrangelinsaariOdyssey through Kamchatka ja Arctic Pearl Wrangel Island (Lumo Publishing 2016).

Gorshkov käy maailmaa kiertäessään usein myös Suomessa. Kun hän tänä keväänä oli Pohjois-Suomessa tulevia projektejaan varten kuvaamassa, signeerasi hän rajoitetun erän kirjoja ja taidejulisteita, joita on saatavana näyttelystä. Näyttelyteokset ja taidejulisteet on valmistanut espoolainen DigiHessu Oy.

Tervetuloa!

 

Lisätiedot: Jukka Palm, jukka.palm@lumolehti.fi, 044 0161326

Kauppakeskus Sello

Vain vartti Helsingistä