2 500 aurinkopaneelia ja Pohjois-Euroopan suurin kiinteistöön sulautettu sähkövarasto – Sellon energiajärjestelmä tuo säästöjä koko yhteiskunnalle

To 22.8.2019 - 09:10
2 500 aurinkopaneelia ja Pohjois-Euroopan suurin kiinteistöön sulautettu sähkövarasto – Sellon energiajärjestelmä tuo säästöjä koko yhteiskunnalle

Sello on kiinteistöalan edelläkävijä, joka näyttää suuntaa sille, miten kauppakeskus voi olla mukana ilmastotalkoissa ja tehdä työtä koko yhteiskunnan hyväksi. 

Sellon katolla olevat aurinkopaneelit ja parkkihalliin sijoitettu akusto sekä energian älykäs automaattinen ohjaus tekevät Sellosta virtuaalivoimalaitoksen. Sitä voi verrata pieneen varavoimalaitokseen. 

Tämä virtuaalivoimalaitos on mukana sähkön kantaverkon kysynnänjoustossa tasaamassa verkon taajuuksien muutoksia. Kiinteistöön rakennettu älykäs automatiikka seuraa taajuuksia jatkuvasti. Järjestelmällä ohjataan myös mm. kiinteistön ilmanvaihtoa, ja sen osaksi on rakennettu 24 uutta sähköautojen latauspistettä. Vastaavan kokoluokan hanketta ei ole aiemmin toteutettu Suomessa.

Sellon 2 500 aurinkopaneelin tuottama 750 kWp:n energia käytetään kauppakeskuksessa.  Akustoon voidaan varastoida aurinkopaneelien kautta tuotettua energiaa, mutta akusto voidaan täyttää myös sähkömarkkinoilta ostetulla edullisella energialla ja käyttää sitä ajankohtina, kun sähkön hinta on korkealla. Sähkövarasto on teholtaan 2 MW ja kapasiteetiltaan 2,1 MWh.

Yleistyessään tällainen ratkaisu tuo suomalaiselle yhteiskunnalle mittavat säästöt, sillä se vähentää tarvetta investoida varavoimalaitoksiin. Ratkaisulla vahvistetaan myös Suomen energiantuotannon omavaraisuutta.

Yhteiskunnallisen vaikutuksen lisäksi virtuaalivoimalaitos, älykäs automatiikka ja energiaa säästävät ratkaisut tuovat yhdessä huomattavia säästöjä kauppakeskukselle. Esimerkiksi Sellossa puhutaan vuositasolla jopa satojen tuhansien eurojen säästöistä.

Suunnannäyttäjänä toimiva Sello toivoo muiden kiinteistöjen seuraavan pian perässä. Virtuaalivoimalaitoksena toimiva kiinteistö tuo säästöjä omistajalle, vuokralaisille, ympäristölle ja yhteiskunnalle. Milloin sinun kiinteistöstäsi tulee oman alueensa varavoimala?

Sellon älykäs energiajärjestelmä on toteutettu yhteistyössä Siemensin kanssa.