Sello on Suomen suurimpia keskuksia

Pe 12.4.2024 - 12:19
Kauppakeskus Sello on Suomen suurimpia keskuksia

Kauppakeskukset 2024 -julkaisu on vuosittainen Suomen Kauppakeskusyhdistys ry:n julkaisema riippumaton kooste, joka kokoaa yhteen Suomen kauppakeskusten vertailulukuja. Julkaisu sisältää tunnuslukuja toimialasta sekä kauppakeskusten yhdenmukaiset esittelyt ja yleistiedot.

Vankka asiakaskunta, liiketarjonta sekä entistä paremmat kulkuyhteydet takasivat erittäin positiivisen vuoden Sellolle. Tästä kertovat myös julkaistut myynti- ja kävijäindeksit. Suomessa kauppakeskustoimialalla toimii 116 keskusta. Viime vuoden olosuhteet olivat monen muun toimialan tavoin myös kauppakeskustoimialalle monin tavoin haasteelliset. Maailmantalouden tilanne, geopoliittiset jännitteet, korkea inflaatio, uusi korkoympäristö sekä kohonneet energiakustannukset heikensivät yleisesti kuluttajien luottamusta ja ostovoimaa. Markkinat olivat palautumassa koronapandemiasta, joka vauhditti asiakaskäyttäytymisen ja kaupan muutoksia.

”Meille vuosi 2023 jää kirjoihin upealla myynnin ja kävijämäärän kasvulla sekä vahvalla vuokrausasteella. Kokonaismyyntimme ylitti 407 miljoonaa euroa ja oli Sellon historian korkein. Kasvua edelliseen vuoteen oli 6 %. Myyntituloksemme oli vertailussa Suomen toiseksi suurin. Kävijämäärämme kasvoi puolestaan 7 %, ja oli yhteensä 22,6 miljoonaa. Tuolla luvulla Sello sijoittui Suomen kolmanneksi vilkkaimmaksi kauppakeskukseksi”, toteaa Sellon kauppakeskuspäällikkö Riikka Tuomainen.

Vuokrattavaa liikepinta-alaa vertailtaessa Sello on pääkaupunkiseudun toiseksi suurin ja koko Suomen kolmanneksi suurin keskus. Kauppakeskusten liiketilojen käyttöaste oli raportin mukaan suurissa kaupungeissa yli 96 % ja koko maassa keskimäärin 95,5 %. 

”Sellossa aloitti viime vuonna lukuisia uusia kiinnostavia toimijoita, ja ennestäänkin vahva käyttöasteemme oli vuoden vaihtuessa peräti 99 %, joka kertoo paljon. Meillä on vahva halu kehittää toimintaamme niin, että se palvelee parhaalla mahdollisella tavalla sekä liikkeitä että asiakkaita. Vuoden 2023 menestysreseptiin kuului myös Sello Klubi -asiakasohjelman lanseeraus sekä jo toistamiseen toteutettu kesäterassi Viaporintorilla. Lisäksi uusi pikaratikka aloitti liikennöintinsä syksyllä ja Sellon uusi pysäkkisisäänkäynti avautui”, Tuomainen kertoo.

Tutustu Suomen Kauppakeskusyhdityksen raporttiin täältä.