Sello

Sello on kauppakeskusten kärjessä energiansäästötoimissaan

Kauppakeskus Sello sai huippupisteet kansainvälisessä SRI-vertailussa kiinteistönsä energianohjauksesta ja -käytöstä. Merkittävä vaikutus tulokseen on Sellon omalla virtuaalivoimalalla ja älykkäällä kiinteistönohjausjärjestelmällä. Se säätelee ja reagoi itsenäisesti olosuhteiden muutoksiin muun muassa lämmityksessä. Energiakriisin myötä kaikki teot ratkaisevat.  

Kauppakeskus Sello sai jälleen erinomaisen tuloksen Smart Readiness Indicator (SRI) -vertailussa, jossa mitataan rakennusten teknologisia valmiuksia älykkääseen energianohjaukseen ja -käyttöön. Pisteet olivat EU-komission hyväksymässä vertailussa 97/100, mikä on merkittävästi suurempi kuin verrokkikohteilla.

SRI-tulos ei ole ainoa tunnustus Sellon toimista vastuullisuudessa. Kauppakeskus Sellolla on myös platinatason EB LEED -ympäristösertifikaatti ekologisesti kestävästä toiminnasta vuosilta 2020 ja 2015.

”Olemme jo vuosia tehneet mittavia ja tehokkaita toimenpiteitä, jotka SRI-pisteemme sekä LEED-luokituksen korkein taso todentavat”, toteaa Sellon kiinteistöpäällikkö Olli Paunola.

Älykäs kiinteistönohjausjärjestelmä auttaa Sellon energiansäästötoimissa

Vuonna 2019 Sello otti käyttöön älykkään kiinteistönohjausjärjestelmän. Se antaa suunnan sille, miten myös kaupallisessa kohteessa voidaan toteuttaa niin energiansäästötoimia kuin ilmastotekoja. Yhteistyössä Siemensin kanssa toteutettu virtuaalivoimala koostuu kiinteistön katolla olevasta 750 kWp:n aurinkopaneelijärjestelmästä 2 500 aurinkopaneeleineen, parkkihalliin sijoitetusta 2 MW:n akustosta sekä energian automaattisesta älyohjauksesta. Järjestelmällä ohjataan tehokkaasti niin lämmitystä, ilmastointia, valaistusta kuin katujen sulatusta. Myös sähköautojen latauspisteet on kytketty siihen.

Lisäksi Sello on mukana sähkön kysyntäjoustossa tasaamassa verkon taajuuksien muutoksia Fingridin ja valtakunnanverkon tarpeiden mukaan sekä kaukolämmön kulutusjoustossa. Ratkaisu vahvistaa koko Suomen energiantuotannon omavaraisuutta. Kun sähkönkulutus on huipussaan, Sellossa joustetaan sähkönkulutuksesta muun muassa himmentämällä valaistusta tai pienentämällä hetkellisesti ilmastointia. Sekä kysynnän- että kulutusjoustossa mukana oleminen tarkoittaa, että varavoimalaitoksia ei tarvitse välttämättä käynnistää.

”Toivomme, että mahdollisimman moni kauppakeskus ja kiinteistö lähtisi kehittämään älykkäitä energiaratkaisujaan. Yhdessä meidän kaikkien teot ratkaisevat paremman huomisen. Myös omistajamme Keva, Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo ja Keskinäinen eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen ovat aktiivisia näissä asioissa”, Paunola kertoo.

Sello on mukana energiansäästötalkoissa

Sellon älykäs järjestelmä seuraa jatkuvasti kiinteistön ja ympäristön olosuhteita ja säätää ilmanvaihtoa, lämmitystä ja valaistusta tilanteen mukaan. Sellon ulkovalot, kaikki yleisten tilojen valaisimet sekä jouluna käytettävät koristevalot ovat led-valaisimia. Sellon ulkovalomainokset ovat pois päältä kello 00 - 06 ja kaikki muu valaistus Sellon sisällä sammuu kauppakeskuksen sulkeuduttua.

Kauppakeskuksen ilmanvaihtoa ja sisälämpötilaa optimoidaan tarkasti suhteessa asiakasmääriin ja ulkolämpötiloihin kansallisen ”Astetta alemmas” -kampanjan hengessä. Lisäksi pysäköintihallin lämpötilaa on laskettu. Älykkään katulämmityksen avulla ennakoidaan keliolosuhteet ja vältytään turhalta katujen lämmittämiseltä.

”Teemme sitoutuneesti ja määrätietoisesti valintoja kestävän kehityksen puolesta. Vuosien varrella toteutetut ratkaisut ovat vähentäneet 40 % energiankulutusta vuodesta 2010 lähtien. Tämän syksyn aikana toteutetut säästötoimenpiteet vastaavat 16,5 sähkölämmitteisen omakotitalon sähkönkulutusta vuodessa. Kyseessä ovat mittavat toimenpiteet yli 100 000 m2 kiinteistössä”, kiinteistöpäällikkö Olli Paunola sanoo.

Sellossa on joulukaudella 2022 jouluvalot, mutta vähemmän kuin aiemmin. Ne sijoitetaan vuoden pimeimmän ajan piristyksesi ja joulumieltä tuomaan ensisijaisesti sisäänkäynneille, Sellonaukiolle sekä Viaporintorille, joissa ne palvelevat turvallisuusmielessäkin.