Älykäs energiajärjestelmä ohjaa Sellon valaistusta ja katujen sulatusta

Ke 18.12.2019 - 11:47
Energiatehokkuus

Energiatehokkuus on yksi Sellon vastuullisuuden osa-alueista. Siitä hyötyvät sekä kiinteistö että vuokralaiset. “Olemme vuosien työn tuloksena säästäneet jopa yli 20 % vuotuisesta energiankulutuksessa”, kertoo Sellon kiinteistöpäällikkö Olli Paunola. Säästöjä Sello on saanut erityisesti älykkään energiajärjestelmän kautta.

Sellon älykäs energiajärjestelmä ohjaa tehokkaasti kiinteistön lämmitystä, ilmastointia, valaistusta ja katujen sulatusta. Sello on mukana kaukolämmön ja sähkön kysynnänjoustossa. Siemensin Sellossa toteuttama ratkaisu on ensimmäinen Suomessa ja koko maailmassa. “Haluamme olla edelläkävijä ja toivomme, että mahdollisimman moni kiinteistö lähtee kehittämään älykkäitä energiaratkaisuja”, kertoo Paunola. Sellossa vierailee lähes viikoittain asiantuntijaryhmiä ympäri maailman tutustumassa tähän energiajärjestelmään.

“Olemme ylpeitä siitä rohkeudesta ja luottamuksesta, jolla Sellon omistajat ovat lähteneet investoimaan energiatehokkuuteen ja vastuullisuuteen” Paunola iloitsee.

Katujen sulatus pitää kulkureitit turvallisina

Älykäs energiajärjestelmä seuraa jatkuvasti kiinteistön ja ympäristön olosuhteita ja säätää ilmanvaihtoa, lämmitystä ja valaistusta tilanteen mukaan. Älykäs katulämmitys mittaa tarkasti kadun lämpötilaa ja ennakoi tulevia sääolosuhteita, jolloin vältymme turhalta katujen lämmitykseltä – energiasäästöt ovat huomattavia.

Katujen sulattaminen säästää myös auraus- ja hiekoituskuluissa. Samalla säästytään lumen pois vienniltä ja sen aiheuttamilta kuluilta ja päästöiltä. Sello käyttää Fortumin Ekolämpöä, joka on 100% uusituvilla tai hukkalämmöllä tuotettua lämpöä.

Energiatehokkaat led-lamput tuovat valoa vuoden pimeimpään aikaan

Sellossa pohditaan jatkuvasti uusia keinoja vastuullisuuden parantamiseksi. Tänä vuonna on kiinnitetty erityisesti huomiota valaistuksen energiatehokkuuteen. Ulkovalot ja lähes kaikki yleisten tilojen valaisimet on vaihdettu vuoden aikana ledeiksi. Parkkihallin valaisimet vaihdettiin jo vuonna 2012. “Säästöt ovat vuositasolla 80 000 euroa”, Paunola kertoo.

Energian vastuullinen käyttö on aina mielessä, mutta näin joulun alla sallittanee mieltä piristävät ja joulumieltä tuovat led-jouluvalot. Niidenkin energia on toki tuotettu uusiutuvalla tuulisähköllä.

Vaikka energiatehokkainta olisi tietenkin sammuttaa kaikki valot, ei aina voida mennä säästömielellä. “Täytyyhän jouluna ja vuoden pimeimpänä aikana olla tunnelmaa”, Paunola muistuttaa hymyillen.