kierrätys

Poistotekstiilit kierrätykseen – Sellon tekstiilikeräyspiste avautui

Löytyykö kaapistasi loppuun käytettyjä ja jo rikkinäisiäkin vaatteita? Ei hätää, nyt voit tehdä vastuullisen teon, ja tuoda vaatteesi poistotekstiilien keräyspisteeseen Sellossa. Ei siis enää hävikkiä sekajätteen joukkoon!

Hyväkuntoiset vaatteet ja tekstiilit kelpaavat uudelleenkäyttöön sellaisenaan. Poistotekstiilit ovat puolestaan käyttökelvottomia tai rikkinäisiä vaatteita ja kodin tekstiilejä, joille ei ole enää käyttöä sellaisenaan. Puhtaat poistotekstiilit voidaan kuitenkin kierrättää HSY:n poistotekstiilien keräyspisteellä ja hyödyntää uutena materiaalina.

Poistotekstiilin keräys on suhteellisen uutta Suomessa. Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä HSY aloitti vuonna 2019 pilotoimalla poistotekstiilien keräystä Sortti-asemilla. Nopeasti kuitenkin huomattiin, että vaikka asia kiinnosti ja pisteittä hyödynnettiin, ei kuluttajia tavoitettu tarpeeksi.

”Halusimme tuoda kierrätyspisteet lähemmäksi kuluttajia, joten lähdimme laajentamaan kierrätyspisteiden verkostoa sijainteihin, jotka ovat helposti asiakkaiden saavutettavissa. Keräyspisteet kauppakeskuksissa ovat herättäneet positiivista huomiota ja innostusta”, kertoo HSY:n hankepäällikkö Leena Tuominen.

Sellon keräyspisteeseen on helppo jättää kierrätysmateriaalia

HSY:n poistotekstiilien keräyspiste on avautunut myös Selloon. Se löytyy kauppakeskuksen pysäköintitasolta pullonpalautuspisteen vierestä samasta paikasta, jonne voi jättää myös muita kierrätysmateriaaleja.

”Sello on kiinnostava ja siellä keräystapa on erilainen. Muualla poistotekstiilit jätetään HSY:n tunnistettaviin rullakoihin, mutta Sellossa kierrättäjä jättää tekstiilit seinässä olevan luukun kautta erilliseen tilaan”, Tuominen sanoo.

Kauppakeskus Sellossa poistotekstiilien keräykseen lähdetään mukaan innolla.

”On hienoa, että voimme olla tässä mukana. Meillä on tahtotila ja halu toimia vastuullisesti ympäristön hyväksi ja tukea kiertotaloutta. Poistotekstiilien kierrätyspisteen sijoittuminen ekopisteen ja Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kierrätyspisteiden läheisyyteen tuo helppoutta asiakkaillemme”, toteaa Sellon markkinointipäällikkö Maiju Pulju.

***

 

TIEDÄTKÖ, MITÄ POISTOTEKSTIILIN KERÄYKSEEN SAA LAITTAA?

Poistotekstiilien keräykseen kelpaavat puhtaat, käyttökelvottomat kodintekstiilit, kuten lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat sekä vaatteista esimerkiksi takit, housut, hameet ja paidat. Tekstiilien tulee olla kuivia. Ne tulee pakata ja sulkea tiiviisti muovipusseihin tai -säkkeihin likaantumisen sekä kastumisen ehkäisemiseksi.

Poistotekstiileihin eivät kuulu: alusvaatteet, sukat, tyynyt, peitot, pehmusteet, matot, vyöt, laukut ja kengät tai jos tekstiilit ovat kosteita, homeisia, ötökkäisiä tai voimakkaasti tuoksuvia.

Lahjoita vielä käyttökelpoiset tekstiilit hyväntekeväisyyteen.

Lue lisää täältä!

 

Teksti: Tia Härkönen