arkeenpaluu

Tuntuuko arkeen paluu lomien jälkeen jähmeältä? Näiden vinkkien avulla arkeen tarttuminen on vähemmän takkuista!

Ihanan ja rentouttavan loman jälkeen paluu takaisin työpöydän äärelle tai koulunpenkille saattaa ahdistaa, vaikka kuinka pitäisi omasta arjestaan. Lomalla päivärytmi usein on päälaellaan – mennään nukkumaan myöhään, nukutaan aamulla pitkään ja syödään mitä sattuu ilman huolen häivää. Ja yhtäkkiä koittaakin paluu arkirutiineihin aikaisine aamuherätyksineen ja paukkuvine deadlineineen. Ihmekös ahdistaa!

Lempeä laskeutuminen arkeen

Älä odota itseltäsi liikoja ensimmäiseltä työviikolta. Voit siis varsin hyvällä omallatunnolla varata itsellesi reilusti aikaa hämmästelyyn ja to do -listan rustaamiseen. Pidä myös mielessä, ettei työn tai koulun aloitus tarkoita myöskään automaattisesti kesän loppua. Suunnittele siis työn ulkopuolelle myös hauskoja menoja, joita tekisit kesälomallakin! Nappaa vaikka työkaveri kainaloon, ja tulkaa elokuviin Sellon Finnkinoon tai keilaamaan ja pelaamaan biljardia BowlCircukseen. Tai vaihtoehtoisesti voitte käydä työpäivän päätyttyä pulahtamassa meressä säiden salliessa. Mikäli teet iltavuoroa, herkuttele aamupala jossain ihanassa kahvilassa tai käy piknikillä ystävien kanssa. Pidä siis kiinni rutiineista, joista sinä saat iloa arkeen. Käytä aikaa etsiäksesi arjestasi löytyvät myönteiset asiat, ja kiinnitä niihin huomiota. Perusarjesta on tärkeää saada iloa, eikä kenenkään tulisi elää vain seuraavaa lomaa varten!

arkeenpaluu
Arkeen paluu ei tarkoita kesän loppua - päivän päätteeksi ehtii vaikka pelaamaan biljardia!

Materialismionnellisuus kunniaan

Nuorempana monella on varmasti ollut tapana käydä vanhempien kanssa ostoksilla kauppakeskuksessa ennen kouluvuoden aloitusta ostamassa esimerkiksi vaatteita, uuden penaalin tai muita tarvikkeita syksyä varten. Kuulostaako tutulta? Muistatko sen ilon, jonka tuliterät kouluvälineet saivat aikaan? Myös aikuisena arkeen paluu on himpun verran helpompaa, kun välineet ovat kunnossa. Sellosta löydätkin kaiken tarvittavan syksyä varten – kaipasit sitten uutta kalenteria, reppua tai vaikkapa tietokonetta. Pieni materialismionnellisuus siis sallittakoon pimeimmän ajan kynnyksellä.

arkeenpaluu
Kaipaako reppusi päivitystä? Arkeen paluu sujuu mukavammin, kun tarvikkeet ovat kunnossa.

Unirytmi ja ruokailutottumukset kertaheitolla kondikseen

Arjen perusrutiineja ei todellakaan kannata aliarvioida, sillä parhaimmillaan rutiinit virkistävät mieltä ja antavat arjelle tukevan pohjan. Siispä kesäloman jälkeen on erityisen tärkeää laittaa unirytmi kuntoon. Loman viimeisen viikon voit jopa pyhittää uuden unirytmin opettelemiselle. Unohda siis torkutukset ja riuhtaise itsesi ylös herätyskellon soidessa. Hyvänä vinkkinä on suunnata heti herättyäsi joko koiran kanssa lenkille tai kylmään suihkuun – toimii! Samalla voit koittaa päästä eroon kesän huonoista elintavoista ja epäsäännöllisestä ruokarytmistä. Napsi siis runsaasti vihanneksia, marjoja ja täysjyväviljoja sekä hyvälaatuista proteiinia ja rasvaa. Älä kuitenkaan missään nimessä unohda herkutella silloin, kun siltä tuntuu!

arkeenpaluu
Jos arkeen paluu tuntuu jähmeältä, ota tehtävälista haltuun post-it -lapuilla.

Luo uusia tapoja piristämään arkea

Joka viikolle tai kuukaudelle kannattaakin siis suunnitella jokin hauska sosiaalinen tapahtuma, jota voi odottaa. Oli kyseessä sitten ystäville kokattu kolmen ruokalajin illallinen tai vaikkapa leffailta herkkujen kera – pienetkin suunnitelmat tuovat pientä kutkutusta vatsanpohjaan! Lopulta näistä muodostuu uusia rutiineja, jotka piristävät arkea kummasti. Muutenkin ystävien tapaamisella on todettu olevan positiivisia terveysvaikutuksia, sillä tutkimusten mukaan yhdessäolo lievittää stressiä sekä parantaa muistia ja mielialaa. Ystävät ja läheiset ovat merkittävä voimavara arjen mylleryksessä, mutta silti sosiaalisia suhteita tulee helposti laiminlyötyä kiireen keskellä. Etenkin pimeä aika verottaa jaksamista aika isolla kädellä, joten on tärkeää pyrkiä tekemään asioita, joista sinä saat voimaa. Ei tule myöskään unohtaa itsensä hemmottelua! Pieni hemmotteluhoito voi piristää arkeen paluuta merkittävästi kesän jäljiltä - oli sitten kyseessä uusi hiustyyli, manikyyri tai vaikkapa kasvohoito, olet sen takuulla ansainnut. Kauneuden ja terveyden palvelut tarjoavat pienen irtioton arjesta. Siispä odotukset alas ensimmäiseltä työviikolta, työ- tai koulutarvikkeet kondikseen, elintavat takaisin ruotuun ja sosiaalisia suhteita ylläpitämään, niin hyvä siitä syksystä tulee!

arkeenpaluu
Piristä arkeen paluuta uudella hiustyylillä.